Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015

Έρωτας με την πρώτη ματιά or not

Τη γνώρισε στο φεστιβάλ...
Έρωτας με την πρώτη ματιά, λέει.

Ποιός είπε ότι δεν υπάρχει έρωτας με την πρώτη ματιά ;
Σοβαρά τώρα ποιός ξεκίνησε αυτό το τρόλλινγκ ;
Κανάς λογοτέχνης ή φιλόλογος. Αυτοί ξεκινάνε το κακό, οι θεωρητικοί, οι μπλαμπλάδες και το στολίζουν με ωραία λόγια και κοτσάρουν και 2-3 κοινώς αποδεκτές αλήθειες και μας το σερβίρουν, τρίβοντας το πηγούνι τους.
Το λέει και η Βίκυ ρε παιδιά, να διαβάστε :

Love at first sight is an experience and a common trope in literature in which a person, character, or speaker feels an instant and extreme romantic attraction for a stranger on the first sight of them. Described by poets and critics from the Greek world on, it has become one of the most powerful tropes in Western fiction.

( έπειτα από αυτό το ακράδαντο επιστημονικό στοιχείο ο συλλογισμός μου εξελίσσεται κανονικά )
 { Τι εννοείς ότι δεν ξέρεις τι θα πει ακράδαντος !? }

Οι αντιρρήσεις μου, κυρίΑ Πρόεδρε, είναι οι εξής :
1. Καθώς δεν γνωρίζεις επαρκώς τα χαρακτηριστικά του άλλου, για να τον ερωτευτείς, αυτή η αντίδραση που θα σου δημιουργηθεί βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την εκπλήρωση των επιθυμιών σου και δεν πρόκειται για πραγματικό συναίσθημα, αλλά για ενθουσιασμό ή αλλιώς imaginary wishfull thinking. Eενθουσιάζεσαι εξ αρχής με αυτόν που πληρεί τα ( φανταστικά σου) στάνταρ, π.χ. ψηλός, μελαχρινός με μούσια και πλούσια χαίτη, που να παίζει μουσική. Τυπικό προσωπικό παράδειγμα προς αποφυγή.
2. Από τη στιγμή που δεν έχετε επιδοθεί από κοινού σε δραστηριότητες, τυπικές για το δέσιμο και την ανάπτυξη ρομαντικής διάθεσης, όχι μόνο το σεχσ, έρωτας δεν υπάρχει, γιατί δεν υπάρχει οικειότητα, δεν υπάρχει ιστορικό.

Η πρώτη μου αντίρρηση αναφέρεται στο γεγονός ότι δεν ερωτεύεσαι βασιζόμενος στην εξωτερική εμφάνιση κάποιου, αυτό το ξέρουν και οι κότες, που δεν ερωτεύονται ποτέ, γιατί οι κόκορες είναι εντυπωσιακά πουλιά μεν, αλλά στην πραγματικότητα είναι βίαιοι κι αδίστακτοι βιαστές, και φωνακλάδες !
Για να μην αναφέρω τώρα και τις στερεοτυπικές αντιλήψεις, που λειτουργούν αυτόματα, όταν βλέπουμε κάποιον ή κάτι που μας αρέσει π.χ. άμα είναι όμορφο είναι και καλό.
Α, παίζει ρόλο και η ψυχολογική πίεση στον εαυτό σου, ότι πρέπει να βρεις σύντροφο και οφείλεις να αγαπηθείς.

Δεν ισχύει το ερωτεύομαι λοιπόν, ισχύει η έλξη, το πάθος, η σεξουαλική επιθυμία.
Και συνήθως αύτος ο τρολλ έρωτας, της πρώτης ματιάς,  παραπλανεί, αφού είναι βασισμένος στη φαντασία μας κι όχι στη γνώση μας.
Και όταν λέω φαντασία, το σκέφτομαι κάπως έτσι :

 

Επειδή η ταινία τελειώνει έτσι δε σημαίνει και happily ever after ! Τι νομίζεις, ότι καλοπεράσανε ;

Αλλά τέλος πάντων, μη τα βάζουμε όλα σε ένα τσουβάλι.
Οι επιβιώνουσες πιθανότητες του στιγμιαίου έρωτα αυξάνονται όταν πρόκειται για πρώτη συνάντηση/ραντεβού και όχι για πρώτη ματιά. Τουλάχιστον στο ραντεβού, αν είσαι κιόλας υποψιασμένος απ' τις προηγούμενες εμπειρίες σου, μπορείς να καταλάβεις πέντε πράγματα παραπάνω. Και στα πρώτα ραντεβού όμως η αμηχανία και η τυπικότητα γαμάνε και δέρνουν και θολώνουν τα νερά.
Με κούρασε το λάβαρο του ρεαλισμού. Μισό να ξαποστάσω...

Τελειώνοντας αυτό το άρθρο, σκόπιμα ρώτησα τον φίλο μου αν πιστεύει στον έρωτα με την πρώτη ματιά, έτσι για διερεύνηση επί του θέματος.
Μου απάντησε ναι, κι εγώ γέλασα μαζί του.
- Καλά, λέω, και ποιά ήταν αυτή ; 
- Εσύ, μου απάντησε με σοβαρό ύφος.

. . .

Κατάπια τη γλώσσα μου. 
Είμαστε τρία χρόνια μαζί, πολύ δεμένοι κι αγαπημένοι και διαφορετικοί.

Μάλλον υπάρχουν και οι εξαιρέσεις για να καταρρίπτονται οι κανόνες και για να μπορούν να συνεχίσουν και οι επόμενες γενιές μπλαμπλάδων να διαδίδουν τις ρομαντικές φιλοσοφίες τους.

Εγώ πάντως ένιωσα άσχημα, πέταξα το λάβαρο της επανάστασης και κουλουριάστηκα σαν γατί δίπλα του. 
Είμαι κι εγώ μπλαμπλάς, σκέφτηκα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου